Удосконалення технології желейного мармеладу спеціального споживання - Соловйова, Оксана Леонідівна (My University, 2011)
Дисертацію присвячено удосконаленню технології желейного мармеладу спеціального споживання на пектині та каррагенані і цукрозамінниках нового покоління. Науково обґрунтовано доцільність використання цукрозамінників лактитолу, фруктози та суміші лактитол – фруктоза при виробництві желейного мармеладу, що забезпечують зниження глікемічності, калорійності. Показана доцільність і можливість використання аскорбінової кислоти в кількості 25-50% заміни лимонної кислоти. Встановлена можливість збагатити склад мармеладу кальцієм завдяки раціонального використання сухого та нативного молока.

The Candidate thesis proposes technologies to produce jellies for special purposes based on pectin, carrageenans and a new generation of sweeteners. It grounds scientifically the expedience of utilizing such sweeteners as lactitol, fructose and mixtures of lactitol and fructose in jellies technology, which reduce glycemic load and calorie content. The thesis shows the expediency and possibility to use the ascorbic acid instead of citric acid, whith reduction of the consumption of the former by 25-50%.The thesis proves the possibility to enrich the composition of the jellies with calcium by using dry and whole milk.
Keywords: редукована глікемічність; reduced glycemic load; желейний мармелад; цукрозамінники; глікемічність; jellies; sweetner; glycemic load