Клітинна та генна інженерія - Карпов, Олександр Вікторович; Демидов, С. В.; Кир'яченко, С. С. (My University, 2010)
У підручнику у доступній формі викладені практично всі ключові аспекти клітинної та генної інженерії – історію розвитку цих напрямків науки та технології, основні їх прийоми та використання їх здобутків безпосередньо у біотехнологічній практиці. Детально описуються приклади практичного використання геноінженерних прийомів створення рекомбінантних мікроорганізмів з метою отримання біологічно активних сполук – поліпептидів, малих біологічних молекул та біополімерів, а також деградації ксенобіотиків генетично модифікованими мікроорганізмами. Виходячи зі спрямування підручника на використання студентами біотехнологічного напряму, велику увагу в ньому приділено біотехнологічним аспектам генетичної інженерії. Наводяться приклади генно-інженерних підходів до створення інтенсивних технологій у рослинництві і тваринництві. Характеризується внесок генної інженерії в медицині – генна діагностика та терапія людини, а також створення лікарських засобів на основі олігонуклеотидів. Вперше у навчальній літературі у доступній для студентів формі розглядається такий науковий напрямок, як білкова інженерія, а також проблеми, пов’язані з потенційними загрозами від впровадження трансгенних технологій та біобезпека. Для студентів біологічних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів і науковців відповідних спеціальностей. This text-book gives an easy account for all up-to-date key aspects of cell and genetic engineering including the history of their development in science and technology, their principal methods, and the use of scientific achievements directly for biotechnological practice. The authors describe in detail the most important approaches of genetic engineering aimed to obtain recombinant microorganisms permitting to increase the levels of synthesis of biologically active compounds (substances) – polypeptides, small biological molecules, and biopolymers as well as to realize the degradation of xenobiotic substances by genetically modified microorganisms. Taking into consideration that the text-book is intended for biotechnology students, the greatest attention has been paid to biotechnological aspects of genetic engineering. Many examples are given concerning genetic engineering approaches aiming to obtain up-to-date technologies in plant and animal breeding. The authors evaluate the gene engineering input into medical sciences – gene diagnostics and human therapy as well as oligonucleotide-based drug substances construction. This text-book is the first attempt to give an easy description of such scientific field as protein engineering as well as of potential danger problems associated with impact of transgene technologies and biosafety. For high school students, students of post-graduate training, and research workers of biological specialization.
Keywords: клітинна інженерія; генна інженерія; cell engineering; gene engineering; кафедра біотехнології і мікробіології