Nosenko, TamaraMaksimovsa, Olena2012-04-102012-04-102011Nosenko, T. Investigation of soy isoflavones distribution during the soy bean processing / T. Nosenko, O. Maksimovsa // Food and Environment Safety - Journal of Faculty of Food Engineering, Ştefan cel MareUniversity. – 2011. – Vol. X, Issue 4. – P. 36–41.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/811Soy bean contain soy isoflavones which have an effect on different metabolic disorders in human. In this study we have analysed isomeric composition of isoflavones in soy bean and investigated distribution of this substances between different product under soy bean processing. Using mass-spectroscopy and NMR analysis we have detected two main isomers in soy bean daidzin and genistin. It was shown that isoflavone fraction is extracted to alcohol solution in processing of protein concentrate. Having analysed products of protein isolate processing we detected that isoflavones were extracted to alkaline solution during protein extraction. Only about 17 % of isoflavones have been remaining in protein isolate. Main of them were in whey water after protein precipitation. And it is possible to elicit them according to standart procedure using extraction by ethylacetate and precipitation by chloroform. Taking into account our results we are proposing the scheme of soy bean processing with isoflavone concentrate producing. Соєві боби містять ізофлавоноїди, речовини, що впливають на різноманітні порушення метаболізму в людському організмі. В даній роботі ми проаналізували ізомерний склад ізофлавоноїдів в соєвих бобах і дослідили розподіл цих речовин між різноманітними продуктами переробки соєвих бобів. На основі мас- та ЯМР спектрометричного аналізу ми виявили два основні ізомери в соєвих бобах – даідзин і геністин. Було показано, що фракція ізофлавонів екстрагується в спиртовий розчин під час одержання білкових концентратів. Аналізуючи проміжні і кінцеві продукти виробництва білкових ізолятів ми виявили, що ізофлавоноїди екстрагуються лужним розчином. Лише 17 % ізофлавонів залишаються в білковому ізоляті. Основна кількість їх потрапляє в сироваткову воду після осадження білків. Ці речовини можна вилучити із розчинів використовуючи стандартну процедуру екстрагування етилацетатом та осадження хлороформом. На основі одержаних результатів запропонована схема переробки соєвих бобів із виробництвом ізофлавонових концентратів.otherсоясоєві ізофлавоноїдибілкові концентратибілкові ізолятиsoysoy isoflavonesprotein concentrateprotein isolateкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівInvestigation of soy isoflavones distribution during the soy bean processingArticle