Органолептичні показники зернового батончика - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Молодід, Тетяна Іванівна (My University, 2020)
Запропоновано застосування голозерного вівса, як основного компонента батончика. Також до складу продукту входять сушені овочі, горіхи, спеції, агар та сіль. Шляхом комбінування складників рецептури розроблено і досліджено у лабораторних умовах зразки батончика на основі пророщеного голозерного вівса, у процесі зберігання протягом 8 діб у герметичних та негерметичних умовах. Встановлено, що запах, смак, колір та вид на зламі двох зразків батончика (контрольного та батончика що зберігався у герметичних умовах) залишаються незмінними. Під час зберігання виробу у негерметичних умовах суттєво знижуються його органолептичні показники, зокрема смак та запах, спостерігаються помітні зміни поверхні батончика, оскільки виріб втрачає вологу. Із профілю зовнішнього вигляду зразків батончика відмічено, що батончик, при зберіганні 8 діб у герметичних умовах не суттєво відрізняється від контролю. Спостерігалась незначна втрата вологи, що вплинуло на стан поверхні виробу, яка була дещо сухою та матовою. Посивіння зразків не відбулося.
Keywords: зерновий батончик; голозерний овес; пророщене зерно; органолептичні показники; зберігання виробу; naked oats; germinated grain; organoleptic indicators; of product storage; кафедра технології оздоровчих продуктів