Lovyagin, OlexandrOliynyk, SvitlanaKovalchuk, Vladimir2014-02-262014-02-262013Loviagin, O. An accelerated maturation of the liqueur and vodka drinks with the ascorbic acid / O. Loviagin, S. Oliynyk, V. Kovalchuk // The second north and east European Congress on food NEEFood - 2013 May 26-29. - K.: NUFT, 2013. – C. 82https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12815The research results of maturation distillery drinks in oak barrels and using peroxidase agent. In order to accelerate the oxidizing ability of dissolved oxygen is proposed to use ascorbic acid. Accelerated maturation improves the flavor and mitigate the taste of beverages.Наведено результати дослідження дозрівання лікеро-горілчаних напоїв в дубових бочках і за допомогою пероксидазного агента. З метою прискорення окислювальної здатності розчиненого кисню запропоновано застосовувати аскорбінову кислоту. Прискорене дозрівання сприяє поліпшенню аромату і пом'якшення смаку напоїв.Приведены результаты исследования созревания ликероводочных изделий в дубовых бочках и с помощью пероксидазного агента. В целях ускорения окислительной способности растворенного кислорода предложено применять аскорбиновую кислоту. Ускоренное созревание способствует улучшению аромата и смягчению вкуса напитков.otherethylacetateorganolepticmaturationalcohol drinksascorbic acidoxidative capacityacetaldehydeетилацетатудозріванняорганолептикаалкогольні напоїаскорбінова кислотаокиснювальна здатністьацетальдегідкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваAn accelerated maturation of the liqueur and vodka drinks with the ascorbic acidThesis