Спосіб визначення загальної пористості хлібобулочних та бісквітних виробів (Деклараційний патент на винахід № 43027) - Сафонова, Ольга Миколаївна; Захарченко, Віталій Олександрович; Камбулова, Юлія Вікторівна (My University, 2001)
Спосіб визначення загальної пористості хлібобулочних і бісквітних виробів, що складається з відбору стандартної виїмки з відомим об'ємом, знаходження маси виїмки шляхом зважування на аналітичних вагах, розрахунку загальної пористості, який відрізняється тим, що для реалізації цього способу використовують циліндричний ніж і два об'ємних дна до нього, за допомогою якого відбирають виїмку м'якушки, просочують її інертною рідиною, наприклад гасом, ксилолом або рослинним маслом, зважують і знаходять масу інертної рідини або обсяг пір. A method for determining the total porosity of bakery products and biscuit comprising selecting a standard recess with a known volume, weight determination recess mc by weighing on an analytical balance, calculating the total porosity, which is characterized in that for carrying out the method using the cylindrical knife and two surround bottom to thereto by a recess which taken crumb, it was impregnated with an inert fluid such as kerosene, xylene, or a vegetable oil are weighed and weight of inert liquid and the pore volume.
Keywords: виїмка; циліндричний ніж; загальна пористість; інертна рідина; бісквітні вироби; notch; cylindrical knife; inert liquid; biscuit products; total porosity; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів