Формування категоріального апарату в сфері визначення різних типів харчових продуктів - Тіхонова, Наталія Олександрівна (My University, 2014)
В умовах зростаючої інтеграції національної економіки України в світову, серед актуальних економічних проблем особливо гостротою постає потреба розробки теоретико-методичних положень та рекомендацій щодо ефективного формування оптимального категоріального апарату для визначення різних типів сучасних харчових продуктів, у тому числі і за рахунок врахування сучасних тенденцій у розвитку ринку харчових добавок. Мета. Створення узагальненої класифікації сучасних типів харчових продуктів із подальшим наданням визначень цих типів, а також їх уточненням за рахунок можливості входження у склад продукту тих чи інших харчових добавок є основним завданням статті. Результати. Проаналізовані та узагальнені вимоги, що сьогодні висуваються до всіх без винятку харчових продуктів, а саме: безпека та корисність для здоров’я споживачів; якість, відповідно до затверджених норм і стандартів; задоволеність споживачів властивостями продукту, складають підгрунтя для подальшого аналізу та створення сучасної, чіткої та зрозумілої не тільки науковцям, а і споживачам класифікації сучасних харчових продуктів. Визначення наведених у класифікації типів не тільки закриває питання неоднозначності використання термінів, а і дає можливість подальшого наукового дослідження та удосконалення останніх із додаванням особливих ознак при використанні різних видів харчових добавок. Висновки. Розглянуті категорії дадуть змогу по-перше ліквідувати невизначенність використання існуючих сьогодні на побутовому рівні термінів, які вважаються споживачами сінонімами, але такими не є. По-друге завадити непорядним виробникам використовувати необізнаність споживачів у своїх цілях, а з іншого боку підняти рівень культури споживання харчових продуктів серед населення. По-трете чітко зрозуміти, які саме продукти є продуктами «майбутнього» і відповідно на що орієнтуватися виробникам. Запропонований в статті розподіл харчових добавок, передбачає перспективу розвитку цієї галузі за рахунок появи нових типів харчових добавок зокрема органічного походження. Introduction. In the conditions of increasing integration of national economy of Ukraine into the world one, the development of theoretical and methodological approaches and recommendations to effective forming of optimal categorical apparatus in the sphere of food products is one of the most important among the urgent problems in Ukraine. It will help to define different types of modern food products, which considerate modern tendencies in the development of food additives market. The aim. The main objective of the article is to create a generalized classification of modern types of food products and provide definitions to each type and provide their further classification in case any food additives are added to product. Results. The requirements, which are now imposed on all food products, such as food security and usefulness to consumers' health; quality, in accordance with approved standards; customer satisfaction with properties of the product are analyzed and summarized in the article. They are the foundation for further analysis and creation of a modern, clear and understandable classification of modern food products not only for scientists, but also for consumers. The definitions, which are given in this classification covers not only the issue of ambiguity of using of the terms, but also provides an opportunity for further research and improvement of the past with the addition of special features using different types of food additives. Conclusion. Considered categories will allow at first to eliminate uncertainty usage of the existing terms today in everyday life that are considered by consumers as synonym, but are not them. Secondly, to prevent indecent manufacturers to use non-acquaintances for their own issues and on the other hand to raise the cultural level of food consumption among the population. Thirdly, to understand clearly what products are products of the "future" and therefore what is the oriental for producers. Dividing of food additives, as proposed in the article, suggests the future development of the industry with the introduction of new types of food additives including organic origin.
Keywords: типи харчових продуктів; сучасні харчові продукти; класифікація; types of food products; modern food products; classification; кафедра економіки праці та менеджменту