Метаногенез курячого посліду за високого вмісту сухих речовин - Шаповалов, Євгеній Борисович (My University, 2018)
Залежності між вмістом метану у біогазі та вологістю не спостерігалось. Вміст метану у виробленому газі у мезофільних умовах варіювався від 61,7 до 62,9%, а у термофільному – від 57,9 до 60,29%. В загальному, мезофільний режим характеризувався кращими показниками. Статистичний аналіз вказував на значиму різницю за виробництвом біогазу, метану та часткою метану між мезофільним та термофільним режимом при вологості 78, 80, та 84%. Коефіцієнт варіації виробництва метану варіювався від 14,84% до 35,17% у мезофільному режимі та від 14,4% до 78,21% у термофільному режимі. Вміст вологи мав значно більший вплив на стабільність процесу у термофільному режимі, ніж у мезофільному режимі.There was no relationship between methane content in biogas and humidity. The methane content of the produced gas in mesophilic conditions varied from 61.7 to 62.9%, and in thermophilic - from 57.9 to 60.29%. In general, the mesophilic regime was characterized by better performance. Statistical analysis indicated a significant difference in biogas, methane and methane production between mesophilic and thermophilic modes at humidity 78, 80, and 84%. The coefficient of variation of methane production varied from 14.84% to 35.17% in the mesophilic mode and from 14.4% to 78.21% in the thermophilic mode. The moisture content had a much greater effect on the stability of the process in thermophilic mode than in mesophilic mode.
Keywords: кафедра харчової хімії; біогаз; biogas; онтологія; ontology