Позиція державних банків у банківській системі України: аспект рентабельності - Бойко, Світлана Василівна; Дячук, Ярослава Сергіївна (My University, 2020)
Використання публічних фінансів у банківському секторі вимагає посиленої уваги з боку дослідників, оскільки одночасно актуалізуються такі дискусійні питання: відволікання частини коштів державного бюджету на формування статутного капіталу банків та їх докапіталізацію; неефективне використання публічних фінансів у банківському секторі містить потенційну загрозу макрофінансовій стабільності; порушення конкуренції на ринку банківських послуг через створення для державних банків спеціальних умов банківництва тощо. У статті проведено дослідження позиції державних банків у банківській системі України, яка характеризується високою часткою державних банків в активах (60,39%) та зобов’язаннях (56,69%) банківської системи, що продукує високий рівень ризиків. У досліджуваному періоді (2009—2019 рр.) держава незмінно володіла статутним капіталом двох комерційних банків AT «Ощадбанк», AT «Укрексімбанк», а також в окремі роки володіла частинами статутного капіталу інших комерційний банків (КБ «Київ», КБ «Укргазбанк», КБ «Родовід Банк», КБ «Приватбанк», КБ «Український банк реконструкції та розвитку», AT «Державний земельний банк», AT «Розрахунковий центр»). На основі емпіричного аналізу визначено рівень рентабельності активів та власного капіталу державних банків, який у 2009—2011 рр. та 2014—2017 рр. перебував на нижчому рівні, ніж в інших комерційних банках, що свідчить про неможливість держави забезпечити ефективний та результативний банківський менеджмент. Найвищий рівень рентабельності власного капіталу у 2019 р. у КБ «Приватбанк», достатній рівень, але менший від аналогічного показника комерційних банків з приватним капіталом, у AT «Укрексімбанк» та КБ «Укргазбанк», низький рівень —AT «Розрахунковий центр», найнижчий рівень — AT «Ощадбанк». Ретроспективний аналіз вказує на належність банків до умовно сформованих груп протягом останніх років. Use of public finance in the banking sector requires increased attention from researchers. Because such discussion questions are actualized: diversion of part of the state budget to the formation of capital for banks; inefficient use of public finances poses a potential threat to macrofinancial stability; distortion of competition at the market of banking services through the creation of special banking conditions for state-owned banks, etc. The article explores the position of state-owned banks in the banking system of Ukraine, which is characterized by a high share of state-owned banks in assets (60.39%) and liabilities (56.69%). It produces a high level of macrofinancial risks. In 2009—2019, the state invariably owned the capital of two commercial banks (Oschadbank, Ukreximbank), and in some years owned parts of the capital of other commercial banks (Kyiv, Ukrgasbank, Rodovid Bank, Privatbank, Ukrainian Bank for Reconstruction and Development, State Land Bank, Settlement Center). State-owned banks were mainly unprofitable banks, and there is no direct and close link with macroeconomic indicators. The level of ROA and ROE was determined based on empirical analysis, which in 2009—2011 and 2014—2017 was at a lower level than in other commercial banks. It indicates the inability of the state to ensure effective and efficient banking management. Privatbank has the highest level of ROE in recent years; Ukreximbank and Ukrgasbank have a sufficient level of ROE, but less than the same indicator for commercial banks with private capital; Settlement Center has low level of ROE; Oschadbank has the lowest level of ROE.
Keywords: банківська система; державний банк; рентабельність активів; рентабельність власного капіталу; banking system; state bank; return on assets; return on equity; кафедра фінансів