Перспективи розвитку водневої енергетики в Україні та країнах ЄС - Захарова, Руслана Андріївна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Салавор, Оксана Мирославівна; Ничик, Оксана Василівна (My University, 2021)
У 2020 р. у Брюсселі було презентовано Водневу стратегію ЄС. Вона передбачає широке використання водню як енергоносія для тих галузей, які не можна електрифікувати, і має на меті доведення до нуля викидів вуглекислого газу промисловими об’єктами, транспортом, енергетикою, будівництвом та ін. Отриманий електролізом води за допомогою альтернативних джерел електроенергії (вітрової, геліо- тощо енергетики) – це так званий «Зелений» водень. «Синій» водень виробляють із викопного вуглецевого палива. Для країн ЄС пріоритетом є зелений водень, планується з 2020 по 2024 рік встановити електролізери потужністю не менше 6 ГВт, які дадуть змогу забезпечити виробництво до 1 млн. тонн водню на рік. Важливою частиною Водневої стратегії ЄС є міжнародна співпраця. ЄС має намір розвивати взаємодію щодо відновлюваної електроенергії та чистого водню із сусідніми країнами та регіонами, щоб сприяти їх переходу до чистої енергії та сталого розвитку. З урахуванням природних ресурсів, взаємопов’язаності інфраструктури та технологічного розвитку пріоритетними партнерами ЄС у цій справі названо країни Східного та Південного партнерства, причому окремо названо Україну. Активний розвиток водневої енергетики в Україні спричинить позитивний енергетичний, політичний, економіко–соціальний, екологічний ефект. In 2020, the EU Hydrogen Strategy was presented in Brussels. It provides for the widespread use of hydrogen as an energy source for those industries that cannot be electrified, and aims to reduce carbon emissions from zero by industrial facilities, transport, energy, construction, etc. Obtained by electrolysis of water with the help of alternative sources of electricity (wind, solar, etc. energy) – this is the so-called «Green» hydrogen. «Blue» hydrogen is produced from fossil carbon fuel. Green hydrogen is a priority for EU countries, and it is planned to install electrolyzers with a capacity of at least 6 GW from 2020 to 2024, which will allow producing up to 1 million tons of hydrogen per year. An important part of the EU's Hydrogen Strategy is international cooperation. The EU intends to develop cooperation on renewable electricity and clean hydrogen with neighboring countries and regions to facilitate their transition to clean energy and sustainable development. Taking into account natural resources, interconnectedness of infrastructure and technological development, the EU's priority partners in this matter are the countries of the Eastern and Southern Partnerships, and Ukraine is named separately. The active development of hydrogen energy in Ukraine will cause a positive energy, political, economic and social, environmental effect.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; воднева енергетика; воднева стратегія ЄС; «Зелений» водень; «Синій» водень; hydrogen energy; EU hydrogen strategy; «Green» hydrogen; «Blue» hydrogen