Shulga, OksanaYingmei, LinDrychyk, Mariia2024-08-202024-08-202024Shulga, O. Сomparative analysis of TACCP methodology according to PAS 96:2017 and CARVER+Shock / O. Shulga, L. Yingmei, M. Drychyk // Якість і безпека харчових продуктів : збірник тез V Міжнародної науково-практичної конференції, 9-10 листопада 2023 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2023. – С. 15-17https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44375TACCP (Threat Assessment Critical Control Point) – попередження шкідливих загроз харчовим продуктам, таких як саботаж, вимагання або тероризм. Нині впровадження ТАССР національними операторами ринку здійснюється добровільно, наприклад, в межах впровадження схеми сертифікації FSSC 22000. Отже, обидві методології зосереджують свою увагу на ланцюгу постачання сировини та матеріалів до оператора ринку. Критерії оцінювання ризиків та наслідків дещо відрізняється, а також ефект сприйняття наслідків загрози.TACCP (Threat Assessment Critical Control Point) – prevention of harmful threats to food products, such as sabotage, extortion or terrorism. Currently, the implementation of TACCP by national market operators is carried out voluntarily, for example, within the framework of the FSSC 22000 certification scheme implementation. Therefore, both methodologies focus their attention on the supply chain of raw materials and materials to the market operator. The criteria for assessing risks and consequences are somewhat different, as well as the effect of the perception of the consequences of the threat.enTACCPCARVER+Shokкафедра експертизи харчових продуктівComparative analysis of TACCP methodology according to PAS 96:2017 and CARVER+ShockThesishttps://orcid.org/0000-0001-5357-3986https://orcid.org/0009-0001-4310-1894