Перспективи використання мікробних поверхнево-активних речовин у рослинництві - Пирог, Тетяна Павлівна; Палійчук, Олеся Ігорівна; Іутинська, Галина Олександрівна; Шевчук, Тетяна Андріївна (My University, 2018)
Поверхнево-активні речовини (ПАР) мікробного походження є препаратами мультифункціонального призначення, оскільки їм притаманний широкий спектр фізико-хімічних і біологічних властивостей (здатність до зниження поверхневого натягу і емульгування різних субстратів, антимікробна та антиадгезивна активність). Завдяки цьому мікробні ПАР є перспективними для застосування у різних галузях промисловості і сільському господарстві. В огляді наведено сучасні дані літератури щодо використанняя мікробних ПАР (ліпопептидів, рамно- та софороліпідів) для біоремедіації сільськогосподарських грунтів, виробництва пестицидів, контролю чисельності фітопатогенних мікроорганізмів, стимуляції росту рослин. Наведено дані власних досліджень антимікробної щодо фітопатогенних бактерій активності ПАР, синтезованих Аcinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241, Nocardia vaccinii IMB B-7405 та Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017, а також ролі цих ПАР у деструкції нафтових забруднень грунту, у тому числі й комплексних з важкими металами. Surfactants of microbial origin are multifunctional preparations, since they have a wide range of physicochemical and biological properties (ability to reduce surface tension and emulsification of various substrates, antimicrobial and anti-adhesion activity). Thereby microbial surfactants are promising for application in various industries and agriculture. The review presents modern literature data сoncerning use of microbial surfactants (lipopeptides, rhamno-and sophorolipids) for bioremediation of agriculture soils, production of pesticides, control of the number of phytopathogenic microorganisms, stimulation of plant growth. The data of our own studies of the antimicrobial activity of the surfactant synthesized by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241, Nocardia vaccinii ISSN 1028-0987. Мікробіол. журн., 2018, Т. 80, № 3 131 IMV B-7405 and Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017, as well as the role of these surfactants in the destruction of oil contamination of the soil, including complex with heavy metals.
Keywords: поверхнево-активні речовини; сільське господарство; деструкція ксенобіотиків; фітопатогени; кафедра біотехнології і мікробіології; surfactants; agriculture; destruction of xenobiotics; phytopathogens