Спосіб виробництва купажованої салатної олії з прянощами (Патент України на корисну модель № 152655) - Фролова, Наталія Епінетівна; Очеретна, Альона Василівна (My University, 2023)
Спосіб виробництва купажованої салатної олії з прянощами, при якому виконують підготовку сировини, приготування рецептурної суміші з олії та купажу прянощів та пакування. Купаж олій готують із рафінованої кунжутної олії, олії рижію першого холодного віджиму та олії високоолеїнової соняшникової першого віджиму у співвідношенні 0,5:1:0,5, купаж прянощів складають з шавлії, гвоздики, коріандру і насіння кропу у співвідношенні 1:1:0,5:0,5, причому складають рецептурну суміш у таких співвідношеннях - купаж рослинних олій 92,0-95,0 мас. %, купаж прянощів 5,0…8,0 мас. %, приготування рецептурної суміші проводять шляхом вакуумного екстрагування купажу олій та купажу прянощів при температурі 18-20 °C у два етапи, тривалість кожного етапу 24-30 с, після чого направляють на фільтрування.

A method for the production of blended salad oil with spices, which includes the preparation of raw materials, preparation of a recipe mixture of oil and a blend of spices and packaging. The blend of oils is prepared from refined sesame oil, first cold-pressed castor oil and first-pressed high oleic sunflower oil in a ratio of 0.5:1:0.5, the blend of spices is composed of sage, cloves, coriander and dill seeds in a ratio of 1:1:0.5:0.5, and the recipe mixture is composed in the following ratios - blend of vegetable oils 92.0-95.0 wt. %, a blend of spices 5.0...8.0 wt. %, the preparation of the formulation mixture is carried out by vacuum extraction of the blend of oils and the blend of spices at a temperature of 18-20 °C in two stages, the duration of each stage is 24-30 s, and then sent for filtration.
Keywords: купажована олія; прянощі; екстрагування вакуумне; blended oil; spices; vacuum extraction; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції