Зловживання правами в судовому процесі: особливості протидії та профілактики - Корінний, Сергій Олександрович; Задніпряна‐Корінна, Мар'яна Юріївна (My University, 2023)
Судова система кожної держави відіграє важливу роль у врегулюванні суспільних відносин. Ефективність судової системи характеризується можливістю захищати права та свободи людини і громадянина у відповідності з законодавством. Що стосується української судової системи, то протягом усього періоду незалежності держави вона піддається постійним змінам та реформам. Незважаючи на постійне втручання в судову гілку влади з метою її реформування як з боку законодавчої, виконавчої гілок влади, на сьогоднішній день українські суди мають безліч проблем, основними з яких є порушення строків розгляду справ, низький рівень професійності суддів, надмірне завантаження судовими справами тощо. Все це призводить до порушень законодавства, неможливості належно захистити права людини і громадянина, недовіри з боку громадськості до судової гілки влади, різного роду зловживань і, як наслідок, неефективності судової системи в цілому. Судова система створена для забезпечення справедливості і захисту прав усіх сторін, тому зловживання правами загрожує цій цілі і може призвести до погіршення іміджу та авторитету суду. Зловживання правами в судовому процесі відноситься до негативних дій, коли одна зі сторін або учасників судового процесу використовує свої права не з метою здійснення справедливого судового рішення, а з метою отримання недобросовісної переваги або завдає шкоди іншій стороні

The judicial system of each state plays an important role in regulating social relations. The effectiveness of the judicial system is characterized by the ability to protect the rights and freedoms of people and citizens in accordance with the law. As for the Ukrainian judicial system, during the entire period of the state's independence, it is subject to constant changes and reforms. Despite constant intervention in the judicial branch of government with the aim of reforming it by both the legislative and executive branches of government, today Ukrainian courts have many problems, the main of which are violations of the terms of consideration of cases, low level of professionalism of judges, excessive workload of court cases, etc. All this leads to violations of legislation, the impossibility of properly protecting human and citizen rights, public distrust of the judicial branch of government, various abuses and, as a result, the ineffectiveness of the judicial system as a whole. The judicial system is created to ensure justice and protect the rights of all parties, therefore abuse of rights threatens this goal and can lead to deterioration of the image and authority of the court. Abuse of rights in the legal process refers to negative actions when one of the parties or participants in the legal process uses their rights not for the purpose of implementing a fair court decision, but for the purpose of obtaining an unfair advantage or harming the other party
Keywords: кафедра економіки і права; судова система; суд; процес; принцип справедливості; зловживання правами; judicial system; court; process; principle of justice; abuse of rights