Grek, ViktorLukianets, Halyna2024-05-212024-05-212024Grek, V. The relevance of the production of semi-finished products / V. Grek, G. Lukianets // Youth scientific achievement to the 21st century nutrition problem solution : book of abstract 90th International scientific conference of young scientist and students, 11–12 April 2024. – 2024. – Part 3. – Р. 469.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43196The main problem facing producers of semi-finished products is raw materials. Every month the quantity of raw materials decreases, and their prices rise. Prices for basic raw materials of both plant and animal origin and ingredients for the production of semi-finished products increased by almost 30% compared to last year. Of particular relevance is the need to preserve milk-protein raw materials, which are used in the abovementioned products. Monitoring the market for the consumption of semi-finished products and information on modern methods of preserving raw materials is necessaryОсновна проблема, з якою стикаються виробники напівфабрикатів, – це сировина. З кожним місяцем кількість сировини зменшується, а ціни на неї зростають. Майже на 30% порівняно з минулим роком зросли ціни на основну сировину як рослинного, так і тваринного походження та інгредієнти для виробництва напівфабрикатів. Особливо актуальною є необхідність збереження молочно-білкової сировини, яка використовується у вищевказаних продуктах. Необхідний моніторинг ринку споживання напівфабрикатів та інформація про сучасні методи збереження сировиниensemi-finished productsdefrosted raw materialsredistribution of the consumption structureinstant food productsнапівфабрикатирозморожена сировинаперерозподіл структури споживанняпродукти швидкого приготуваннякафедра іноземних мов професійного спрямуванняThe relevance of the production of semi-finished productsAbstracthttps://orcid.org/0000-0002-6244-3523