Роль фестивалів у розвитку гастрономічного туризму - Мельник, Ірина Леонідівна; Білоус, Аріна Русланівна (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі гастрономічних фестивалів у розвитку гастрономічного туризму та формуванні туристичної привабливості дестинацій. Розкрито значення гастрономічних фестивалів як інструменту популяризації локальної кухні, підтримки крафтових виробників, активізації культурної взаємодії та зміцнення ідентичності регіонів. Проаналізовано світові тенденції ринку гастрономічного туризму, класифікаційні підходи до визначення типів фестивалів. Визначено ключові потенціали, що забезпечують ефективну організацію фестивалів і сприяють створенню конкурентного туристичного продукту. На основі проведеного аналізу сформульовано пропозиції щодо підвищення ефективності організації гастрономічних фестивалів, зокрема через оптимізацію ресурсного потенціалу, удосконалення маркетингових стратегій та інтеграцію фестивальних подій у туристичні маршрути.
Keywords: фестиваль їжі; гастрономічний фестиваль; сталий розвиток; кафедра туристичного та готельного бізнесу