Диференціація податкового навантаження в Україні за видами економічної діяльності - Бойко, Світлана Василівна; Ситник, Інна Петрівна (My University, 2018)
У статті аналізується диференціація податкового навантаження в Україні за видами економічної діяльності. Диференціація податкового навантаження за видами економічної діяльності базується на положеннях Податкового кодексу України через податки, що сплачуються суб'єктами господарювання певних видів господарської діяльності; в той же час існують податкові пільги. На сучасному етапі розвитку податкової системи України диференціація податкового тягаря генерує податок на прибуток, податок на додану вартість, акцизний збір, екологічний податок, орендну плату та єдиний податок. На підставі аналізу рівня диференціації податкового тягаря на 2012-2016 рр. Визначено, що високий рівень податкового навантаження характерний для добувної промисловості, переробної промисловості, електропостачання, газу, пари та кондиціонування повітря, водопостачання, професійна, наукова та технічна діяльність; низьке податкове навантаження характерне для сільського господарства, операцій з нерухомістю, освіти, охорони здоров'я та соціальної допомоги, мистецтва, спорту, розваг та відпочинку. The paper analyzed the differentiation of the tax burden in Ukraine by types of economic activity. Differentiation of tax burden by types of economic activity is based on the provisions of the Tax Code of Ukraine through taxes, which are paid by economic entities of certain types of economic activity; at the same time there are tax privileges. At the current stage of development of the tax system of Ukraine differentiation of tax burden generates income tax, value added tax, excise, environmental tax, rent and single tax. On the basis of the analysis of the level of tax burden differentiation in 2012-2016, it is determined that a high level of tax burden is characteristic for extractive industry, processing industry, electricity supply, gas, steam and air conditioning, water supply, professional, scientific and technical activities; low tax burden is characteristic for agriculture, real estate transactions, education, health care and social assistance, art, sports, entertainment and recreation.
Keywords: податкове навантаження; економічна діяльність; кластерний аналіз; коефіцієнт варіації; податкова система України; tax burden; economic activity; cluster analysis; coefficient of variation; кафедра фінансів