Харчова цінність щавнату - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Рахметов, Джамал Бахлулович (My University, 2014)
Визначено вміст загальної суми амінокислот та всіх незамінних амінокислот щавнату (Shchavnat, Rumex patientia L. Ч Rumex tianschаnicus Losinsky). Розрахунковим методом проаналізовано біологічну цінність білків щавнату. Визначено вміст вітамінів- антиоксидантів та природних харчових сорбентів у щавнаті. Доведено, що щавнат є цінним джерелом білкових речовин і незамінних амінокислот, вітамінів та природних харчових сорбентів. Застосування щавнату під час створення харчових продуктів оздоровчого призначення дозволить збагатити їх вітамінний та амінокислотний склад, підвищити біологічну цінність. Schavnat — new hybrid culture, multi-purpose, based on Rumex patientia L^ Rumex tianschanicus Losinsky The National Botanical Garden. M.M. Grishko National Academy of Sciences of Ukraine. Schavnat used as food, energy, food and medicinal plant. The content of total amount of amino acids and all the essential amino acids of shchavnat grade Kyiv ultra has been investigated. Analysis of biological value protein of schavnat shown that it is almost balanced by the amino acid composition, amino acid isoleucine is limited and valine. Protein schavnatu contains a significant amount of arginine and histidine, amino acids that are essential for children. The contents of vitamins-antioxidants and natural food sorbents in shchavnat have been determined.Studied that fiber schavnatu with average ability to bind water (7 g water / g fiber). It is proved that shchavnat is a valuable source of proteins and essential amino acids.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; щавнат; незамінні амінокислоти; вітаміни; біологічна цінність; природні харчові сорбенти; оздоровчі продукти; shchavnat; essential amino acids; vitamins; biological value; natural sorbents food; wellness products