Інтеграція прецизійного дозатора в мехатронний модуль маніпулятора - Бутик, Тарас Васильович; Гавва, Олександр Олександрович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович (My University, 2023)
Точне дозування рідини- це складний, але актуальний для дослідження процес, зокрема, щодо контролю за точністю формування дози. Найбільш вживаною для в'язких харчових продуктів, біомедичних препаратів є конструкція поршневих дозаторів. Різноманітність конструкцій та характеристик клапанів керування для точного формування дози продукту обумовлює необхідність додаткових досліджень. Основна перевага методу дозування за часом полягає в тому, що кількість продукту, який відбирається із живильника, не залежить від висоти напору, мірної ємності та форми підвідного продуктопроводу. Прототип запропонованого нами клапана був створений та протестований на точність відбору дози від 5 до 50мг із корегуванням діапазону тиску й часу. Отримані результати показали високу повторюваність і точність для продуктів із низькою та середньою в'язкістю (молоко, олія, клей). Їх можна порівняти з існуючими комерційно доступними системами точного дозування.

Precise liquid dosing is a complex but relevant process, particularly in terms of controlling the accuracy of dose formation. The most commonly used design for viscous foods and biomedical products is a piston dispenser. The variety of designs and characteristics of control valves for accurate product dosing necessitates additional research. The main advantage of the timed dosing method is that the amount of product taken from the feeder does not depend on the head height, measuring capacity, and shape of the supply pipeline. The prototype of our proposed valve was created and tested for the accuracy of dose selection from 5 to 50 mg with the adjustment of the pressure range and time. The results showed high repeatability and accuracy for products with low to medium viscosity (milk, oil, glue). They are comparable to existing commercially available precision dosing systems.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; прецизійний дозатор; мехатронний модуль; маніпулятор; точне дозування; precision dispenser; mechatronic module; manipulator; precise dosage; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв