Пирог, Тетяна ПавлівнаІванушкіна, Г. О.2013-02-252013-02-252009Пирог, Т. П. Реологічні властивості мікробного полісахариду етаполану, синтезованого на суміші енергетично дефіцитних субстратів / Т. П. Пирог, Г. О. Іванушкіна // Наукові праці НУХТ. − 2009. − № 28. − С. 13−16.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/6526Встановлено, що підтримання нейтрального значення рН у процесі культивування Acinetobacter sp. ІМВ В-7005 на суміші ацетату і меляси дає змогу суттєво покращити реологічні властивості синтезованого екзополісахариду (ЕПС) етаполану. Динамічна в’язкість розчинів ЕПС підвищується у кілька разів після нагрівання їх до 130 ºС (10 хв) з наступним охолодженням до 20 ºС. Реологічні характеристики розчинів етаполану, синтезованого на суміші ростових субстратів, значно перевищують властивості розчинів найвідомішого у світі полісахариду ксантану. The maintenance of pH neutral level under Acinetobacter sp. ІМV В-7005 cultivation on mixture of acetate and molasses allowed to improve rheological properties of exopolysaccharide (EPS) ethapolan. The dynamic viscosity of EPS solutions increased of several fold after heating to 130 ºC (10 min) and following cooling to 20 ºС. The rheological characteristics of ethapolan synthesized on mixture of growth substrates exceeded the properties of well-known polysaccharide xanthan.uk-UKреологічні властивостіполісахаридrheological propertiespolysaccharideкафедра біотехнології і мікробіологіїРеологічні властивості мікробного полісахариду етаполану, синтезованого на суміші енергетично дефіцитних субстратівArticle