Організаційно-економічний механізм функціонування підприємств молочної промисловості України - Слободян, Наталія Ярославівна (My University, 2011)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2011. Дисертацію присвячено розробці теоретичних, методичних, організаційних і практичних засад організаційно-економічного механізму функціонування підприємств молочної промисловості України. Представлена робота дозволяє дослідити сутність організаційно-економічного механізму функціонування підприємства, встановити відмінність даного поняття від господарського механізму, виокремити принципи формування організаційно-економічного механізму функціонування підприємства. Запропоновано дієвий організаційно-економічний механізм функціонування підприємств, що формується на основі взаємодії систем і ресурсів, на яку впливають важелі та методи, та дає змогу суб’єктам господарювання за умови його раціонального використання досягти поставлених цілей. Розроблено методичний підхід до оцінки організаційно-економічного механізму функціонування підприємств молочної промисловості, в основу якого покладено оцінювання ефективності використання об’єктів: систем та ресурсів. Удосконалено сутність та зміст поняття організаційно-економічного механізму діяльності підприємства. Визначено шляхи підвищення дієвості організаційно-економічного механізму підприємств молочної промисловості. Обґрунтовано підходи до формування і діяльності сільськогосподарських кооперативів з виробництва та заготівлі молока та обґрунтування механізму економічних взаємовідносин його учасників. Зазначено пріоритетні напрями розвитку підприємств молочної промисловості України.

Dissertation for the scientific degree of Candidate of Economic Sciences, specialty 08.00.04 – Economics and Business Management – National University of Food Technologies, Kyiv, 2011. Dissertation is devoted to the development of theoretical, methodological, organizational and practical principles of organizational and economic functioning of the dairy industry of Ukraine. Submitted work can explore the nature of organizational and economic functioning of the enterprise, set difference of the notion of an economic mechanism, distinguish principles of organizational and economic functioning of the enterprise. Proposed effective organizational and economic mechanism of enterprise operation that is based on the interaction of systems and resources which affect leverage and methods, and allows entities subject to the rational use goals. A methodical approach to assessing organizational and economic functioning of the dairy industry, which laid the basis for evaluating the effectiveness of the use of objects: systems and resources. Improved the substance and content of the concept of organizational-economic mechanism of the enterprise. The ways to improve the efficiency of organizational-economic mechanism of the dairy industry. Approaches to the formation and operation of agricultural cooperatives in the production and milk collection and study of the mechanism of economic relations between its participants. The specified priority areas of development of the dairy industry of Ukraine.
Keywords: молочна промисловість; підприємство; ефективність; механизм; розвиток; dairy industry; enterprise; efficiency; development; кафедра економіки і права