Фрикційна запобіжна муфта зі зворотнім зв’язком підвищеної точності спрацювання (Патен на корисну модель №112570) - Костюк, Володимир Степанович; Валіулін, Геннадій Раіфович; Костюк, Євген Володимирович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна (My University, 2016)
Фрикційна запобіжна муфта зі зворотнім зв'язком підвищеної точності спрацювання, що складається з веденої і ведучої півмуфт, яка закріплена на ведучому валу, натискного та 5 упорного фрикційних дисків, регулюючих пружин і відтискних елементів, що виконані з торцевими кулачками з робочою гвинтовою поверхнею, один із відтискних елементів закріплений на ведучому валу, а другий змонтований на натискному фрикційному диску, яка відрізняється тим, що додатково оснащена встановленим між упорним і натискним фрикційними дисками зубчастим колесом, зубці якого розташовані на зовнішній поверхні, 10 ширина якої становить 0,25...0,3 радіуса ділильного кола симетричного кільця середньої частини кулі, і входять в зачеплення з внутрішніми зубцями, розташованими в корпусі веденої півмуфти, виконаної у вигляді симетричного кільця зрізаної кулі, ширина якої становить 0,5...0,6 радіуса ділильного кола, яка закріплена на веденому співвісному валу, а бокова поверхня зубців зубчастого колеса до торців з обох сторін має скруглення радіусом, рівним радіусу 15 ділильного кола. Friction safety coupler with feedback of increased precision of action, consisting of a driven and driving half-mast mounted on a driving shaft, a pressing and 5 thrust friction discs, regulating springs and press elements, made with end cams with a working screw face, one from the press elements is secured to the drive shaft, and the second is mounted on the pressure friction disk, which is characterized by the fact that it is additionally equipped with a gear-wheel mounted between the thrust and press friction discs whose teeth are located on the outer surface, 10 whose width is 0.25 ... 0.3 radius of the dividing circle of the symmetrical ring of the middle part of the sphere, and enters into the engagement with the internal teeth located in the case of a conducting half-muff, executed in the form of a symmetrical ring cut balls whose width is 0,5 ... 0,6 radius of the dividing circle, which is fixed on the coil drive shaft, and the lateral surface of the teeth of the toothed wheel to the ends of both sides has a rounding radius equal to the radius of the dividing circle.
Keywords: муфта; фрикційний диск; торцевий кулачок; зубчасте колесо; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки