Bazhay-Zhezherun, SvitlanaTelegin, Kiril2013-12-162013-12-162013Bazhay-Zhezherun, S. Research on the possibility of using stevia extract for production of ice cream of wellness orientation / S. Bazhay-Zhezherun, K. Telegin // The second north and east european congress on food. – K.: NUFT, 2013. – P. 204.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12115Методом ДФПГ , який базується на нейтралізації вільних радикалів, а саме α,α-дифеніл - β-пікрил гідразилу, визначено антиоксидантні властивості згущеного водного екстракту стевії. Встановлено, що досліджуваний зразок здійснює нейтралізацію вільного радикала ДФПГ на 66,6%.Встановлено оптимальну кількість внесення згущеного водного екстракту стевії для досягнення найкращих органолептичних та фізико-хімічних показників морозива. DFPH method, which is based on the neutralization of free radicals, namely α, α-diphenyl-β-pikryl hidrazyl, has determined the antioxidant properties of condensed aqueous stevia extract. It has been found that the sample neutralizes a free radical DFPH for 66.6%. An optimal amount of applying the condensed aqueous stevia extract for getting the best organoleptic and physico-chemical characteristics of ice cream has been found.otherice-creamantioxidant propertiesextract of steviahealth feedморозивоантиоксидантні властивостіекстракт стевіїоздоровче харчуванняантиокислительные свойстваэкстракт стевииоздоровительное питаниемороженоеResearch on the possibility of using stevia extract for production of ice cream of wellness orientationThesis