Спосіб очищення висококонцентрованого водно-спиртового розчину (Патент на винахід № 41094) - Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна; Опанасюк, Тетяна Іванівна (My University, 2004)
Спосіб очищення висококонцентрованого водно-спиртового розчину, який передбачає попереднє механічне фільтрування, обробку сорбентом та кінцеве механічне фільтрування, який відрізняється тим, що як сорбент використовують активне вугілля марки Norit PK (1-3) з загальним питомим об'ємом пор 0,3-2,6 см3/г, адсорбційною активністю за йодом не менше 10%, адсорбційною активністю за оцтовою кислотою не менше 30 см3 і дисперсністю робочої фракції 0,25-1,0 мм-1. A method for purifying a highly concentrated aqueous-alcoholic solution provides preliminary mechanical filtration, processing with sorbent and final mechanical filtration. As sorbent it is used activated carbon of the grade Norit PK (1-3) with pores general specific volume of 0.3-2.6 cm2/g, adsorption activity for iodine of not less than 10 %, adsorption activity for acetic acid of not less than 30 cm3 and power fraction of 0.25-1.0 mm-1.
Keywords: водно-спиртовий розчин; фільтрація; вугілля; очистка; aqueous-alcoholic solution; filtration; carbon; purification; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства