Автоматизоване управління параметрами ефективності роботи промислового пташника з підсистемою моніторингу та підтримки прийняття рішення - Голуб, Белла Львівна (My University, 2011)
Дисертація присвячена створенню інтелектуальної системи управління промисловим виробництвом продукції птахівництва, що дозволить максимізувати прибуток та мінімізувати витрати ресурсів за рахунок визначення оптимального значення температурного режиму залежно від заданих економічних показників та прогнозування економічної ситуації. Система управління поєднала в собі організаційно-економічні, біологічні та технологічні процеси в єдиний комплекс. Для знаходження економічно оптимального рішення розроблено алгоритм визначення оптимальної температури в пташнику, який враховує цінові показники продукції, кормів і енергетичних ресурсів, біологічні властивості птиці та теплофізичні властивості пташника. Дана система – система нового класу, в ній здійснюється накопичення та аналіз інформації в процесі роботи, враховуються:21 зміна зовнішньої температури; кількість та продуктивність птиці; витрати ресурсів; вартість продукції, кормів, води та енергетичних ресурсів.

The dissertation is devoted to creating an intellectual system for production control of poultry products, which allows maximizing profit and minimizing the costs of resources by determining the optimal value of temperature depending on the set of economic characteristics and forecasting the economic situation. Control system combined the organizational-economic, biological and technological processes in a single complex. To find the economically optimal solutions has been developed an algorithm for determining the optimal temperature in the house, taking into account the price indices of products, feed and energy resources, biological properties and thermal properties of poultry housing.
Keywords: витрати ресурсів; оптимізація прибутку; інформаційне забезпечення; система моніторингу; птахівництво; несучість; температурний режим; resource consumption; profit optimization; information; system monitoring; poultry; egg production; temperature control