Застосування періодичних збурень для інтенсифікації масообміну при плівковій течії - Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2016)
У статті з урахуванням специфіки плівкової течії рідіти проаналізовано можливість інтенсифікації масообміну в плівкових апаратах за допомогою різних способів внесення збурень у плівки. Показано, що найбільш зручним способом інтенсифікації масообміну при плівковій течії є використання періодичних збурень плівок зміною будови контактних пристроїв. Розглянуто особливості будови і використання регулярних насадок з гофрованими та рифлеными листами і насадок з перерозподільними елементами. Також розглянуто насадки, перфоровані зубчастими отворами і зубчастими просіченими елементами, за допомогою яких періодично розриваються плівки, утворюються краплі і формуються нові плівки, насадки з нахиленими пластинами і спрямованими просіченими отворами, що працюють у плівково-барботажному режимі.
Keywords: масообмін; плівкова течія; інтенсифікація; регулярна насадка; періодичні збурення; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; пленочное течение; регулярная насадка; периодические возмущения; mass transfer; film current; intensification; regular packing; periodic indignations