Підвищення ефективності роботи дозувально-наповнювального пристрою для безалкогольних напоїв - Онасенко, Станіслав Сергійович; Чепелюк, Олександр Миколайович (My University, 2024)
Удосконалення дозувально-наповнювального вузла машин для розливу безалкогольних газованих напоїв і герметизації пляшок може значно підвищити ефективність роботи цього устаткування, точність дозування та надійність. Для визначення раціональних конструкційних параметрів системи наповнення пляшок в програмі Solidworks Flow Simulation виконано імітаційне моделювання фасування безалкогольної газованої води при різних відстанях від верху пляшки. Проаналізовано форми потоку води; визначено умови активного піноутворення. На основі аналізу структури потоку води та рівня його завихреності, а також активності піноутворення рекомендується конструкція фасувального пристрою, у якому відстань від верху пляшки становить 40 мм, що забезпечує ефективність наповнення пляшки газованою водою.

Improving the dosing and filling unit of soft drink filling and bottle sealing machines can significantly increase the efficiency of this equipment, dosing accuracy, and reliability. To determine the rational design parameters of the bottle-filling system, we used Solidworks Flow Simulation to simulate the filling of soft drinks at different distances from the top of the bottle. Water flow patterns were analyzed; and conditions for active foaming were determined. Based on the analysis of the structure of the water flow and the level of its vorticity, as well as the activity of foaming, the design of the filling device is recommended, in which the distance from the top of the bottle is 40 mm, which ensures the efficiency of filling the bottle with carbonated beverages.
Keywords: безалкогольні напої; дозувально-наповнювальний пристрій; імітаційне моделювання; структура потоку; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; soft drinks; dosing and filling device; simulation modeling; flow structure