Ринок мінеральної води в Україні: проблеми якості та безпеки - Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Кушніренко, Анна М. (My University, 2018)
У статті розглянуто сучасний стан ринку, наведено результати досліджень якості та безпечності мінеральної природної води. Проведено оцінювання якості та безпечності мінеральної води, що реалізується на ринку України, за допомогою показників відповідності маркування та пакування дослідних зразків лікувально-столових мінеральних вод. Об ’єктом дослідження була мінеральна вода, що видобувається з підземних свердловин та розливається у пляшки і реалізується у роздрібній торговельній мережі України. Вода упакована в споживчу тару ПЕТ-пляшку місткістю 1,5 літра. Здійснено комплексний аналіз органолептичних і фізико-хімічних показників, що дали змогу встановити рівень водневого показника (рН) та вміст заліза вибраних зразків мінеральної води. Використано методи статистичного та порівняльного аналізу торговельних марок мінеральних вод України для оцінки якісного складу води.
Keywords: стан ринку; мінеральна питна вода; mineral drinking water; market condition; безпечність; рівень забруднення; level of pollution; safety; якість води; water quality; кафедра економіки і права