Shulga, OksanaHrybkov, SerhiiShulga, Sergii2024-08-192024-08-192022Shulga, O. Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification / O. Shulga, S. Gribkov, S. Shulga // Ukrainian Food Journal. – 2022. – Vol. 11, Is. 3. – Pp. 390–402https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44358Pectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.Пектин доцільно використовувати для виробництва біорозкладаної плівки. Існує багато видів модифікованого пектину, але його модифікаційний потенціал ще не вичерпаний. Матеріали та методи. У дослідженні використовували пектин, полівініловий спирт (ПВС, Е 1203), гліцерин (Е 422), олеїнову кислоту. Паропроникність плівки визначали відповідно до BS EN 12086:1997. Фізико-механічні властивості (міцність і подовження) плівок визначали на універсальній випробувальній машині TIRAtest-2151. Інфрачервону (ІЧ) спектроскопію проводили на приладі Nexus-475 Nicolet.enкафедра експертизи харчових продуктівкафедра харчової хіміїкафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюкаvapor permeabilitybiodegradablepectinmodificationfilmcoatingпаропроникністьбіорозкладанийпектинмодифікаціяплівкапокриттяEcological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modificationArticlehttps://doi.org/10.24263/2304-974X-2022-11-3-5https://orcid.org/0000-0001-5357-3986https://orcid.org/0000-0002-2552-2839https://orcid.org/0000-0002-4252-6452