Вдосконалення навичок говоріння англійською мовою у вищій школі - Сапон-Аблязова, Любов Василівна (My University, 2024)
Метою статті є представлення практичного досвіду та методичних рекомендацій у проведенні міні-презентацій, як навчальної вправи для розвитку такого виду мовленнєвої діяльності, як говоріння у студентів вищих навчальних закладів немовного спрямування. Актуальність дослідження визначається тим, що останнім часом в Україні зростає потреба у фахівцях з вищою освітою, які б вільно розмовляли англійською мовою і могли б використовувати її у професійній та побутовій сфері. Це пов’язано з незмінним курсом України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Відповідно до цієї потреби у науково-педагогічних працівників вищої школи зростає цікавість до вивчення та застосування ефективних підходів та вправ під час проведення занять в програмі навчального курсу. Особлива увага приділяється вправам, які розвивають навички говоріння. В даній статті розглядається така вправа, як презентація. Методи, які були застосовані в розробці методичних рекомендацій: спостереження, методичний експеримент, аналіз моделювання. В статті розповідається про етапи підготовки презентації, подолання психологічних бар’єрів та важливість самовираження доповідача, розвиток критичного мислення. Результати та висновки. Проведення презентацій в межах навчального курсу, як постійної навчальної вправи, сприяє формуванню мовленнєвих компетенцій, розширенню лексичного запасу, розвитку навичок ораторської майстерності та психологічних компетенцій. Систематичне застосування вправи під назвою «Міні- презентація» на практичних заняттях з англійської мови може суттєво впливати на підвищення рівня говоріння у студентів вищої школи.

The aim of the article is to present practical experience andmethodological recommendations in conducting mini-presentations as an educationalexercise for the development of such a type of speech activity as speaking amongstudents of non-linguistic higher educational institutions. The relevance of the study isdetermined by the fact that recently in Ukraine there is a growing need for specialistswith higher education who speak English fluently and can use it in the professionaland everyday sphere. This is connected with the unchanged course of Ukraine towardsEuropean and Euro-Atlantic integration. In accordance with this need, scientific and pedagogical workers of the higher school are increasingly interested in studying andapplying effective approaches and exercises during classes in the educational courseprogram. Special attention is paid to exercises that develop speaking skills. This articledeals with such an exercise as a presentation. The methods that were used in thedevelopment of methodological recommendations: observation, methodicalexperiment, modeling analysis. The article talks about the stages of preparing apresentation, overcoming psychological barriers and the importance of the speaker'sself-expression, the development of critical thinking. Results and conclusions.Conducting presentations within the educational course, as a permanent educationalexercise, contributes to the formation of speech competences, the expansion ofvocabulary, the development of oratorical skills and psychological competences.Systematic use of the exercise called «Mini-presentation» in practical Englishlanguage classes can have a significant effect on improving the speaking level ofstudents of higher education.Key words: teaching method in higher education, speaking as a type of speechactivity, speaking abilities and skills, exercises for the development of speaking inEnglish, presentation.
Keywords: кафедра іноземних мов професійного спрямування; методика викладання у вищій школі; говоріння як вид мовленнєвої діяльності; вміння та навички говоріння; вправи для розвитку говоріння англійською мовою; презентація; teaching method in higher education; speaking as a type of speech activity; speaking abilities and skills; exercises for the development of speaking in English; presentation