Розвиток фізичної якості «гнучкість» в процесі навчальних занять фізичним вихованням - Топчієва, Ганна Олександрівна (My University, 2025)
В статті розкривається сутність таких понять, як фізичне виховання, фізична підготовленість, фізичні якості, гнучкість. Основна увага зосереджена на розкритті питання про важливість розвитку гнучкості в житті здобувача освіти та необхідності фізичного виховання як навчального предмета в ЗВО. Фізичне виховання є одним із важливих засобів різнобічного та гармонійного розвитку студентської молоді. Фізична підготовка в навчальному процесі направлена на зміцнення здоров'я, підвищення рівня фізичного розвитку, постави, розвиток фізичних якостей, формування рухових навичок та умінь, підвищення працездатності та прискорення її відновлення при різноманітних видах праці. Розвиток фізичної якості «гнучкість» посідає значне місце у фізичному вихованні. Гнучкість та рухливість у суглобах є морфо-функціональною руховою якістю людини, при цьому не слід домагатися надмірного розвитку рухливості суглобів, достатньо, якщо здобувач освіти буде мати запас рухової активності. The article reveals the essence of such concepts as physical education, physical fitness, physical qualities, and flexibility. The main focus is on revealing the importance of developing flexibility in the life of an education seeker and the need for physical education as an academic subject in higher education institutions. Physical education is one of the important means of the versatile and harmonious development of student youth. Physical training in the educational process is aimed at strengthening health, increasing the level of physical development, posture, developing physical qualities, forming motor skills and abilities, increasing working capacity and accelerating its recovery during various types of work. The development of the physical quality "flexibility" occupies a significant place in physical education. Flexibility and mobility in the joints are a morpho-functional motor quality of a person, while one should not strive for excessive development of joint mobility, it is enough if the education seeker has a reserve of motor activity.
Keywords: гнучкість; навчальні заняття; flexibility; training sessions; кафедра фізичного виховання