Спортивні мотиви у сучасній українській поезії - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2024)
У статті зроблено спробу установити особливості спортивної образності в новочасній українській поезії. Потребу такого дослідження зумовив той факт, що в українському письменстві існує значна кількість спортивних віршів, однак майже всі вони належать до категорії «література для дітей», мають свою жанрово-стильову та формозмістову специфіку, а, отже, спортивні концепти в них виконують переважно роль художніх деталей, рідко коли набуваючи ваги образу або символу. The article attempts to establish the features of sports imagery in modern Ukrainian poetry. The need for such a study was determined by the fact that there is a significant number of sports poems in Ukrainian literature, but almost all of them belong to the category of "literature for children", have their own genre-stylistic and form-content specificity, and, therefore, sports concepts in them play mainly the role of artistic details, rarely acquiring the weight of an image or symbol.
Унаслідок «повільного прочитання» творів спостережено: попри варіативність образів української лірики першої третини ХХ століття (урбаністичні, мариністичні, технічні тощо), спортивні мотиви були спорадичними – передусім у Б.-І. Антонича (цикл «Бронзові м’язи» зі збірки «Привітання життя», низка віршів поза збірками) та футуристів (М. Семенка, Г. Шкурупія, В. Поліщука). Наступним періодом актуалізації спортивної тематики в українській літературі стала друга половина ХХ століття: провідними мотивами в ній стали футбол (Ліна Костенко, В. Голобородько), шахи (В. Капуста, А. Мойсієнко) та інші види спорту. Розвиткові спортивної лірики на початку ХХІ століття сприяв Інтернет: саме на його сторінках опубліковано значну кількість творів як професійних поетів, так і аматорів, однак спільний чинник для обох сегментів – це особливі сув’язі природних деталей, спортивних концептів і персоналій відомих «акторів стадіону», що дозволяє створити цілісну картину українського не лише спортивного, а й культурного життя, причому декількох періодів водночас.
Keywords: поезія; формозміст; синтез мистецтв; кафедра іноземних мов професійного спрямування; poetry; form-content; synthesis of arts