Grek, OlenaPshenychna, TetyanaChubenko, LarysaOnopriichuk, Olena2021-04-282021-04-282020Polyphenol composition and technological characteristics of the coloured whey from various origin / O. Grek, T. Pshenychna, L. Chubenko, O. Onopriichuk // Ukrainian Food Journal. – 2020. – Vol. 9, Issue 4. – P. 832-843.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33720The research of main quality indicators of promising secondary milk raw materials has been presented. The polyphenols content in whey after milk proteins coagulation with Plantago major L juice and cavitation processed blackcurrant paste are 324.43 and 265.49 mg / L, respectively. Dry matters weight ratio in coloured whey has been fixed at the level of 6.8...8.5 %. The protein content was 0.9...1.3 %, depending on the amount of plant origin coagulant during thermo acid milk coagulation. Представлено дослідження основних показників якості перспективної вторинної молочної сировини. Вміст поліфенольних сполук у молочній сироватці після осадження білків молока соком Plantago major L та кавітаційно обробленою пастою чорносмородиновою становить, відповідно, 324.43 та 265.49 мг / л. Масова частка сухих речовин сироватки забарвленої зафіксована на рівні 6.8…8.5 %. Вміст білку складав 0.9…1.3 % в залежності від кількості коагулянту рослинного походження при термокислотному осадженні молока.encoloured wheycoagulationcolourationpolyphenolsсироватка забарвленакоагулюваннякольоровістьполіфеноликафедра технології молока і молочних продуктівPolyphenol composition and technological characteristics of the coloured whey from various originArticle