Напівбезперервне метанове бродіння курячого посліду в термофільному режимі - Салюк, Анатолій Іванович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович (My University, 2015)
У статті наведено результати дослідження метанового бродіння курячого посліду. Дослідження проводили у реакторі з корисним об’ємом 3 л, що працював у напівбезперервному режимі. Час обороту реактора становив 10 діб, а вміст сухих речовин у субстраті — 10 %. Температура підтримувалась на рівні 50 °С. Вміст реактора перемішувався за допомогою механічної мішалки з частотою обертання 38,4 об/хв протягом 15 хв кожну годину. Метанове бродіння проходило при середньому рН 8,1, концентрації амонійного азоту — 3880 мг/л та вільного аміаку — 1035 мг/л. У результаті пристосування мікробної популяції до високої концентрації амонійного азоту було досягнуто вироб- ництво 2,62 л/л (262 мл/г СР) біогазу з вмістом метану 58 %.The article presents the results of a study of methane fermentation of chicken residue. The studies were carried out in a reactor with a useful volume of 3 liters, which operated in a continuous mode. The reactor turnover time was 10 days and the solids content in the substrate was 10%. The temperature was maintained at 50 ° C. The contents of the reactor were stirred using a mechanical stirrer with a speed of 38.4 rpm for 15 min every hour. Methane fermentation was at an average pH of 8.1, ammonium nitrogen concentrations were 3880 mg / l and free ammonia was 1035 mg / l. As a result of the adaptation of the microbial population to a high concentration of ammonium nitrogen, biogas with a methane content of 58% was produced 2.62 l / l (262 ml / g CP).
Keywords: кафедра харчової хімії; метанове бродіння; methane fermentation; курячий послід; chicken manure; термофільний режим; thermophilic mode; аміак; ammonia; інгібування; inhibition; адаптація; adaptation