Сценарно-цільовий аналіз електротехнічного комплексу харчових виробництв - Заєць, Наталія Анатоліївна; Роговик, Артем Валерійович; Власенко, Лідія Олександрівна (My University, 2019)
Розглянуто електротехнічні комплекси харчових виробництв неперервного типу. Метою дослідження було проведення системного аналізу електротехнічних процесів в харчових виробництвах для можливості встановлення зв'язків між складовими електротехнічного комплексу, визначення ієрархічної структури технологічних апаратів та електротехнічного обладнання комплексів, формулювання єдиних цілей і завдань для подальшого визначення сценаріїв їх функціонування. Для діагностики та прогнозування роботи електрообладнання проведено системний аналіз на основі сценарного підходу та розроблено процедури дослідження і моделювання поведінки електротехнічного комплексу харчових виробництв. Визначено основні цілі та фактори, що впливають на процес виробництва і сформовано узагальнений А-сценарій роботи електротехнічного комплексу харчових виробництв. Проведено аналітичне та динамічне моделювання для виявлення помилок на ранніх стадіях і зменшення витрат, пов’язаних з цим, при якому А-сценарій перетворюється в програф базовий і табличний. Побудовано цільовий сценарій роботи електротехнічного обладнання. На основі визначених операцій, цілей, ресурсів, та об'єктів було сформовано події підсистем і побудовано базовий програф електротехнічного обладнання харчових виробництв. В статті також показано процес побудови С-сценарію керування для моделювання взаємозв’язків електротехнічного обладнання харчових виробництв. Для проведення імітаційного моделювання визначається внутрішня структура об’єктів і ресурсів з детальним описом його атрибутів (властивостей), станів, переходів і правил. Приведений приклад створення сценарно цільової моделі С-сценарію керування електротехнічного обладнання підприємства на прикладі станції дефекосатурації цукрового заводу.
Keywords: кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка; електротехнічні комплекси; цільовий сценарій; моделювання; харчові виробництва; електротехнічне обладнання