Гідратація цукрози в присутності хлоридів, нітратів і карбонатів деяких лужних металів - Бобрівник, Леонід Дем'янович; Климович, В. М.; Мірошников, Олег Миколайович; Подобій, Олена Валеріївна; Ляховчук, О. В. (My University, 1998)
Показано, що на гідратацію цукрози опосередковано найбільше впливає катіон калію, який зміцнює водневі зв’язки у розчинах. Зі збільшенням заряду аніонів збільшується сольватація їх молекулами цукрози. Хлорид-іон найсильніше впливає на зміну конформації молекули цукрози.

It was shown that potassium cation indirectly influences on the saccharose hydratation efforting hydrogen bonds in solutions. The solvatation of anions by saccharose increases with increase of anion charge. Chloride ion exerts significant influence on conformation change of saccharose molecules.
Keywords: гідратація; hydration; хлориди; нітрати; карбонати; chlorides; nitrates; carbonates; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів