Інновації в обладнанні для аеробного синтезу мікроорганізмів - Васильківський, Костянтин Вікторович; Юхно, Михайло Іванович; Костюк, Володимир Степанович; Піддубний, Володимир Антонович (My University, 2018)
У статті наведено результати поглибленого аналізу особливості перебігу та організації процесів аеробного бродіння цукровмісних середовищ із застосуванням дріжджово-сахарозни. Ефективність цих процесів визначається динамікою співвідношень компонентів живлення, розчинений кисень, осмотичний тиск і температура. У випічці технології синтезу дріжджів, пов'язані з критичними рівнями концентрації розчиненого кисню. Труднощі введення його в рідку фракцію пов'язані з його обмеженою розчинністю. Інформація про особливості масообміну на межа розділення газової і рідкої фракцій, в наведено причини формування циркуляційних контурів на основі дисперсної газової фази, порівнюючи аераторні диспергатори, бульбашкові системи аерації однорівневої, багаторівневої та комбінованої. системи викиду та барботування. Залежності, що визначають енергетичний потенціал формування фазової поверхні в газоподібних середовищах, є запропонований. Показано, що змінна динаміка приросту біомаси мікроорганізмів на стадіях лаг-фази та логарифмічної фази призводить до необхідності підтримувати кисневий баланс так що його концентрація в рідкій частині середовища становить підтримується приблизно на 25% від стану насичення. Обмежена розчинність кисню призводить до необхідності постійної аерації середовищ з додаванням його техн. заходів для інтенсифікації на міжфазній поверхні. Такі заходи відповідають рівномірності розподілу бульбашок елементів і дисперсної газової фракції відповідно в хрест секції ферментаційного апарату, підвищення газоутримання потужності за рахунок створення циркуляційних кіл змінного струму напрямків, переведення середовища в режими перехідних процесів, зміна тиску в газовій фракції в наддисперсному обсягу, використання комбінованих систем аерації
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; аерація; дріжджі; yeast; бродіння; fermentation; цукроносні відкладення; sugar-bearing sediments; контур кровообігу; circulatory contour; енергетичний потенціал; energy potential; система барботування; bubbling system