Trendy w sektorze HoReca - Levkivska (Muzika), Tetiana (My University, 2024)
Przeprowadzono analizę w sektorze HoReCa, ze szczególnym uwzględnieniem rosnącego zainteresowania zdrowym odżywianiem, kuchnią roślinną oraz wykorzystaniem regionalnych i sezonowych składników. Podkreślono również ewolucję rynku kawy, gdzie coraz większe znaczenie zyskuje jakość ziaren, metody parzenia i różnorodność kawowych napojów, a klasyczne pozycje są zastępowane przez bardziej specjalistyczne oferty. Проведено аналіз в секторі HoReCa, з особливим акцентом на зростаючий інтерес до здорового харчування, рослинної кухні та використання регіональних і сезонних інгредієнтів. Також підкреслено еволюцію ринку кави, де все більшого значення набувають якість зерен, методи заварювання та різноманітність кавових напоїв, а класичні позиції замінюються більш спеціалізованими пропозиціями. An analysis was conducted in the HoReCa sector, with a particular focus on the growing interest in healthy eating, plant-based cuisine, and the use of regional and seasonal ingredients. The evolution of the coffee market was also highlighted, where the quality of beans, brewing methods, and the variety of coffee beverages are gaining increasing importance, and classic options are being replaced by more specialized offerings.
Keywords: кафедра технології консервування; trendy gastronomiczne; zdrowe odżywianie; kuchnia roślinna; kawa; kawa; здорове харчування; рослинна кухня; кава; кава; gastronomic trends; healthy eating; plant-based cuisine; coffee