Використання параметрів екологічної пластичності та стабільності в селекції тритикале озимого - Волощук, Світлана Іванівна; Кочмарський, Валентин Сергійович (My University, 2016)
На державне сортовипробування передано сорт озимого тритикале Обрій Миронівський зернового направлення з потенційною урожайністю 0,9 т/га, зимостійкий, стійкий до вилягання, несприятливих біотичних і абіотичних чинників середовища, з хорошою якістю зерна, синхронним розвитком бічних стебел. Сорт належить до групи генотипів, які, як правило, значно підвищують врожайність при поліпшенні умов середовища, тому його можна рекомендувати для вирощування в умовах високої культури землеробства. The variety of winter triticale Obriy Myronivs’kyi with potential of productivity 9,0 t/hа, being winter-hardy, resistant to lodging, biotic and abiotic environmental factors, with high grain quality, synchronous development of lateral shoots has been submitted to the state strain test. This variety belongs to group of genotypes which, as a rule, considerably increase productivity at advance of environmental conditions, so it may be recommended for cultivation in high standard of farming conditions.
Keywords: тритикале; стандарт; лінії; врожайність; зимостійкість; стійкість до вилягання; стійкість проти хвороб; triticale; standard; lines; productivity; being winter-hardy; resistant to lodging; firmness to illnesses