Удосконалення технології хлібобулочних виробів з використанням продуктів переробки круп’яних культур - Семенова, Анастасія Борисівна (My University, 2014)
Визначено вплив круп’яних пластівців на перебіг технологічних процесів та якість готових виробів. Встановлена ефективність заміни в рецептурі хліба 15 % борошна вівсяними та гречаними пластівцями. Обґрунтовано технологічні заходи та способи приготування тіста з пластівцями для отримання готових виробів хорошої якості. Розкрито сутність перебігу біохімічних, мікробіологічних, колоїдних процесів в технології хліба з суцільнозмеленого борошна та пластівців, визначено зміни у структурно-механічних властивостях тіста. Встановлено, що вироби з пластівцями, повільніше черствіють, мають підвищену харчову цінність. На підставі проведених досліджень розроблені рецептури та технологічні інструкції на хліб «Древлянський з вівсяними пластівцями», «Древлянський з гречаними пластівцями», «Білково-вівсяний» та «Білково-гречаний». The thesis is devoted to the refinement of technology whole-wheat and whole-spelt bread with oat and buckwheat flakes application. The chemical composition and technological properties of wheat and spelt flours, oat and buckwheat flakes were investigated in this work. The cereal flakes effect on the manufacturing processes and finished products quality was defined. The effectiveness of the flour replacement in the bread recipe by 15% oat and buckwheat flakes was installed. The technological measures and dough cooking methods with flakes for produce of end-product with good quality were been substantiated. The essence of biochemical, microbiological and colloidal processes in technology of the whole-flour bread with flakes were disclosed, the changes in structural and mechanical properties of the test uncovered were identified. It was established that the products of cereal stale slower these products have the high nutritional value. According to the conducted researches, the recipes and technological instructions for breads «Drevlyansky with oat flakes», «Drevlyansky with buckwheat flakes», «Protein-oat bread» and «Protein-buckwheat bread» were developed.
Keywords: споживчі властивості; суцільнозмелене пшеничне борошно; суцільнозмелене борошно спельти; вівсяні пластівці; гречані пластівці; суха пшенична клейковина; рецептурна композиція; білково-вівсяний хліб; білково-гречаний хліб; consumer characteristics; whole-spelt flour; whole-wheat flour; oat flakes; buckwheat flakes; dry wheat gluten; recipe composition; protein-oat bread; protein-buckwheat bread; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів