Глеваський, Володимир ІвановичСидорова, Ірина МарківнаКуянов, Володимир Вікторович2024-05-092024-05-092023Глеваський, В. І. Облік фізичних якостей коренеплодів під час приймання і зберігання буряків / В. І. Глеваський, І. М. Сидорова, В. В. Куянов // Агробіологія : збірник наукових праць. – 2023. – № 2. – С. 137–145.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43075У статті вивчали питання якості коренеплодів буряків цукрових під час зберігання. Визначальним чинником ефективності бурякоцукрового виробництва є вихід цукру на заводі. Коренеплоди характеризуються різкою зміною технологічної якості залежно від районів бурякосіяння, агрометереологічних умов року, технології вирощування й умов зберігання. Вони легко пошкоджуються під час збирання та транспортування, відносно погано зберігаються. Фізичні властивості коренеплодів залежать здебільшого від налаштувань бурякозбиральних машин, погодних умов у період збирання, а хімічні властивості – від сортових особливостей та агротехніки вирощуванняThe article studies the quality of sugar beet roots during storage.The determining factor of sugar beet production efficiency is the sugar yield at the factory. Root crops are characterized by a sharp change in technological quality depending on the areas of beet sowing, agrometeorological conditions of the year, cultivation technology and storage conditions. They are easily damaged during harvesting and transportation, and are relatively poorly stored. The physical properties of root crops depend mainly on the settings of beet harvesting machines, weather conditions during the harvesting period, and chemical properties depend on varietal characteristics and cultivation techniquesukбуряки цукровікоренеплідякість коренеплодівцвітушністькоренева гнилькагатиsugarbeetrootcropqualityofrootcropsfloweringrootrotcagasОблік фізичних якостей коренеплодів під час приймання і зберігання буряківArticlehttps://orcid.org/0000-0002-0224-2981https://orcid.org/0000-0002-3939-7215