Взаємозв’язки між енергетичними і матеріальними потоками в системах транспортування вантажів - Хваста, Мирослав Михайлович (My University, 2015)
У статті досліджено взаємозв ’язки між динамічними й енергетичними параметрами в системах транспортування вантажів із жорсткими з в ’язками. Показано, що рушійна сила переміщення виконує роботу, яка складається з двох складових, долаючи силу тяжіння і силу інерції. При цьому складова роботи з подолання сили тяжіння визначає рівень потенціальної енергії, а складова роботи з подолання сил інерції за енергетичним показником дорівнює кінетичній енергії. Доведено можливість використання симетричних косинусоїдальних і синусоїдальних та інших симетричних законів переміщення мас на вертикальних ділянках для компенсації енергетичних витрат на ділянках вибігу.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; перехідні процеси; розгін; гальмування; робота; transients; acceleration; braking; operation; сила інерції; прискорення; force of inertia; acceleration