Застосування ймовірнісно-статистичного підходу для побудови електробалансів аміачного цеху - Находов, Володимир Федорович; Бориченко, Олена Володимирівна; Олійник, В. В. (My University, 2020)
У статті розглянуто удосконалення методології побудови балансів споживання електроенергії, що ґрунтується на використанні методів отримання більш об’єктивної та обґрунтованої вихідної інформації, зокрема методів збору та оброблення необхідних статистичних даних. Тобто для поліпшення результатів побудови енергобалансів виробничих об’єктів необхідно застосовувати ймовірнісностатистичні методи. Складання електробалансів виробничих об’єктів із застосуванням ймовірнісностатистичного підходу може ґрунтуватися на побудові багатофакторних математичних моделей споживання електричної енергії підприємством в цілому та його підрозділами, на встановленні довірчих інтервалів до цих моделей, на визначенні варіантів можливих обсягів використання електроенергії окремими підрозділами підприємства або на виробництво окремих видів продукції, а також на виявленні найбільш імовірного варіанта розподілу енергії на об’єкті. Застосовуючи ймовірнісно-статистичний підхід, який пропонується використовувати в умовах невизначеності вихідних даних, можна будувати більш достовірні баланси споживання електричної енергії виробничо-господарських об’єктів, ніж за допомогою розрахунково-аналітичного методу. Однак можливість застосування ймовірнісностатистичного методу побудови електробалансів може виявитися суттєво ускладненою для виробництв, що мають широкий асортимент продукції, та складну, розгалужену схему технологічного процесу, коли у виготовленні окремих видів продукції беруть участь багато підрозділів.
Keywords: електробаланс; electricity balance; ймовірнісно-статистичний метод; probabilistic-statistical method; довірчі інтервали; trusting intervals; компресор; compressor; кафедра електропостачання і енергоменеджменту