Формування механізму ціноутворення в оптовому ринку електроенергії в Україні - Ковальчук, Інна Володимирівна; Назаренко, Катерина Михайлівна (My University, 2008)
В статті подана схема функціонування оптового ринку електроенергії в Україні, досліджується механізм ціноутворення в ОРЕ, зокрема як для груп виробників, так і споживачів електроенергії. Проаналізована динаміка цін і рентабельність за різними групами виробників, а також системні витрати, дотаційні сертифікати, цільові надбавки. Запропоновані напрямки щодо удосконалення механізму ціноутворення в ОРЕ. There is a scheme of how wholesale electroenergy market works in Ukraine is given in the article, the pricing system on WEM is investigated, for both manufacturers and consumers of electroenergy. Analyzed prices dynamics and profitability of different manufacturer groups, and system expenditures, grant certification, target extra charges too. Directions about improvement of the pricing system on WEM are suggested.
Keywords: ціноутворення; pricing; механізм; енергоринок; тариф; цільова надбавка; дотаційні сертифікати; system; electroenergy market; tariff; target extra charge; grant certification; кафедра економіки і права