Удосконалення технології зберігання хмелю у виробництві пива - Венгер, Олександр Олександрович; Ляшенко, Микола Іванович; Проценко, Лідія Василівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна (My University, 2006)
Наведено результати досліджень впливу терміну та умов зберігання пресованого хмелю реєстрованих сортів на склад гірких речовин, індексу старіння та ефірних олій. Визначено, що у процесі зберігання хмелю при температурному режимі +2...+4 °С, можна в 2–4 рази зменшити втрати гірких речовин та в 2 рази – ефірної олії, в результаті чого підвищиться якість хмелю у процесі зберігання.

The results of researches of influence of term as well as storage conditions of pressed hop of registered sorts to the content of bitter substances, oxidation index and ethereous oils have given. It has been proven the reduction of bitter substances losses during hop storage in temperature interval +2...+4 °С in 2–4 times and ethereous oils – in 2 times. As result the quality of hop improves during storage.
Keywords: хміль; індекс старіння; альфа-кислоти; м’які смоли; ефірна олія; oxidation index; alpha-acids; hop; soft pitches; ethereous oils; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра фізики та професійної безпеки