Formation of the domestic market of gluten-free products in the context of sustainable development - Riznyk, Anastasiia; Sylchuk, Tetiana; Tsyrulnikova, Vita; Dulka, Olha; Tyshchenko (Usatiuk), Olena (My University, 2024)
У статті розглядається використання перспективної вітчизняної сировини в технології інноваційних аглютинінових продуктів, які створюють харчові продукти нового покоління. У сучасних умовах в Україні бракує широкого та різноманітного асортименту продуктів харчування для людей, які страждають на генетичні захворювання. Одним із таких захворювань є целіакія (глютенова ентеропатія), багатофакторне, прогресуюче захворювання, спричинене пошкодженням ворсинок тонкої кишки певними компонентами їжі (пшениця, жито, ячмінь), що містять білок глютен. Одним із шляхів відтворення державної політики у сфері здорового харчування населення України є створення високоефективних технологій в аграрній галузі, пошук нової вітчизняної сировини та розробка інноваційного покоління харчових продуктів, багатих на незамінні мікронутрієнти. Продажі такої продукції розширять асортимент вітчизняної хлібобулочної продукції та допоможуть замінити дорогі імпортні безглютенові продукти. Крім того, не менш актуальною проблемою залишається впровадження інноваційних технологій з використанням вітчизняної сировини на вітчизняних підприємствах і закладах гостинності. Враховуючи думку експертів та результати міжнародного досвіду, очевидно, що впровадження передових технологій в українське виробництво дозволить створити нове покоління безпечних харчових продуктів для глютенозалежних споживачів і вирішити важливу проблему сучасності

This article discusses the use of promising domestic raw materials in the technology of innovative agglutinin products that create a new generation of food products. Given the current conditions in Ukraine, there is a lack of a wide and diverse range of food products for people suffering from genetic diseases. One of these diseases is celiac disease (gluten enteropathy), a multifactorial, progressive disease caused by damage to the villi of the small intestine by certain food components (wheat, rye, barley) containing the protein gluten. One of the ways to reproduce the state policy in the field of healthy nutrition of Ukrainian population is to create highly efficient technologies in agricultural industry, search for new domestic raw materials and develop an innovative generation of food products rich in essential micronutrients. Sales of such products will expand the range of domestic bread products and help replace expensive imported gluten-free products. In addition, the introduction of innovative technologies using domestic raw materials in domestic enterprises and hospitality facilities remains an equally pressing issue. Taking into account the opinion of experts and the results of international experience, it is obvious that the introduction of advanced technologies in Ukrainian production will create a new generation of safe food products for gluten-dependent consumers and solve an important problem of our time.
Keywords: кафедра готельно-ресторанної справи; целіакія; безглютенова сировина; хлібобулочні вироби; вівсяне борошно; заклади гостинності; celiac disease; gluten-free raw materials; bakery products; oat flour; hospitality facilities