Оцінка еколого-геохімічного стану поверхневих вод Донбасу - Яковлєв, Є. О.; Сплодитель, А. О.; Чумаченко, Сергій Миколайович (My University, 2021)
Стаття присвячена оцінці еколого-геохімічного стану поверхневих вод Донбасу, їхньому забрудненню внаслідок просторово-часових змін природних та техногенних факторів. Встановлено, що хімічне забруднення виникає внаслідок проникнення елементівполютантів в поверхневі води в результаті фільтраційних витоків з відстійників, скидів вод підприємствами вугільної, хімічної, металургійної, коксохімічної і нафтохімічної промисловості. Зафіксовано підвищені концентрації біогенних елементів (мінеральних форм азоту і заліза) у водах річки Сіверський Донець та Лугань. Найбільш істотне погіршення якості підземних вод за рахунок високого вмісту сульфатів та хлоридів спостерігається на вододілах долини річки Лугань.
Keywords: еколого-геохімічні умови; поверхневі води; донні відклади; важкі метали; промислові стоки; ecological and geochemical conditions; surface water; bottom sediments; heavy metals; industrial discharges; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки