Зносостійкість кераміки для фільтраційних мембран - Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович (My University, 2018)
Наведено результати досліджень кераміки для фільтраційних мембран. Вивчали стійкість кераміки з вмістом 75 мас. % Al2O3 під дією ультразвукової кавітації при частоті 44 кГц. Встановлено поверхневий характер зносу внаслідок утворення мікротріщин. Втрата маси зразків має циклічний характер. Зношування зразків відбувається при накопиченні поверхневої енергії, а також її миттєвого вивільнення. Технічна кераміка на основі Al2O3 є зносостійким матеріалом. Встановлено, що характер зносостійкості кераміки подібний металам.
Keywords: зносостійкість кераміки; фільтрувальні мембрани; ультразвукова кавітація; ceramic resistance; filtering membranes; ultrasonic cavitation; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв