Трансформація ароматичних сполук у поверхнево-активні речовини Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 і Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 - Пирог, Тетяна Павлівна; Антонюк, Світлана Олегівна; Софілканич, Анна Павлівна (My University, 2016)
У статті досліджено можливість синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) за умов росту Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 та Nocardia vaccinii IMB B-7405 на ароматичних субстратах (фенол, бензол, нафталін, толуол, гексахлорбензол, бензойна, сульфанілова та N-фенілантранілова кислота). Встановлено, що R. Erythropolis IMB Ас-5017 здатний трансформувати фенол, і толуол (0,5 %) у позаклітинні метаболіти з поверхнево-активними й емульгувальними властивостями (умовна концентрація ПАР та індекс емульгування становили 1,3—3,3 та 45—55 %, відповідно). Найвищі показники синтезу ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 (умовна концентрація ПАР 2,0—2,5, індекс емульгування 60—75 %) спостерігалися на фенолі, бензолі, нафталіні і N-фенілантраніловій кислоті (0,5 %). Культивування A. calcoaceticus ІМВ В-7241 на середовищі з 0,5 % фенолу та бензойної кислоти супроджувалось підвищенням умовної концентрації ПАР до 2,8—3,6, а індексу емульгування — до 55—75 %. The possibility of surfactants synthesis while growing Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 and Nocardia vaccinii IMV B-7405 on the aromatic substrates (phenol, benzene, naphthalene, toluene, hexachlorobenzene, benzoic, sulfanilic and N-phenylanthranilic acid) was investigated. It has been established that R. erythropolis IMV Ac-5017 is capable to transform phenol and toluene (0.5 %) to the extracellular metabolites With surface-active and emulsifying properties (conditional surfactant concentration and emulsification index were 1.3— 3.3 % and 45—55 %, respectively). The highest rates of synthesis (2.0—2.5 % for conditional surfactant concentration and 60—75 % for emulsification index) were observed while growing N vaccinii IMB B-7405 on phenol, benzene, naphthalene and N-phenylanthranilic acid (0.5 %). Cultivation of A. calcoaceticus IMV B-7241 in a medium containing 0.5 % phenol and benzoic acid came along with the increase of conditional surfactant concentration up to 2.8—3.6 and emulsification index up to 55—75 %.
Keywords: Rhodococcus erythropolis; Acinetobacter calcoaceticus; Nocardia vaccinii; поверхнево-активні речовини; ксенобіотики ароматичні; surfactant; екологічна біотехнологія; кафедра біотехнології і мікробіології