Аналіз умов забезпечення гідної праці в Україні: регіональний розріз - Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна (My University, 2015)
В роботі проведено дослідження структури рейтингу регіонів України, які були об’єднані за географічною ознакою, за результатами розрахунку інтегрального індексу людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця» у 2012-2013 рр. Визначено необхідність постійного моніторингу показників розвитку умов праці відповідно до міжнародних стандартів в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів. За допомогою статистичного та графічного методів показані тенденції структурних зрушень в загальноукраїнському рейтингу людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця». Виявлено, що існує значний розрив у отриманих зважених каліброваних значеннях результатів вимірювання людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця». Встановлено, що різка зміна позиції регіону в рейтингу за окремими показниками не призводить до значних структурних зрушень в загальному рейтингу людського розвитку. Ratings of Ukrainian regions, united geographically, according to the calculation of integral human development index indicators by the block «Decent Work» in 2012-2013 have been studied in the article. The necessity of continuous monitoring of working conditions development indicators in accordance with international standards in the deepening European integration processes has been determined. Using statistical and graphical methods trends of structural changes in the all-Ukrainian ranking of human development according to indicators of block «Decent Work» have been shown. It has been determined that described methodical approach to the analysis of decent work conditions in the regions of Ukraine at the macroeconomic level allows investigating the current state of the labor market of the country. It has been revealed that there is a significant gap in the obtained weighted calibration results of human development measurement indicators of block «Decent Work». It has been established that a sharp change in the position of the region in rating according to individual indicators does not lead to significant structural changes in the overall ranking of human development.
Keywords: гідна праця; регіональний розріз; рейтинг; індекс людського розвитку; рівень; worthy work; regional cut; rating; index of human development; level; кафедра економіки праці та менеджменту